در گفت وگو با مطب نما مطرح شد
ساختار علم و فناوری کشور گرفتار سندرم رشد کاریکاتوری شده است
به گزارش مطب نما، عضو اندیشکده اقتصاد دانش بنیان با بیان اینکه عدم توازن در رشد بخش های مختلف حوزه علم و فناوری کشور نشان داده است که ساختار موجود گرفتار سندرم رشد کاریکاتوری شده است، اظهار داشت: در زنجیره تبدیل علم به فناوری و نوآوری و بهره مندی جامعه از یافته های علمی تمرکز نظام علم و فناوری کشور بر حلقه ابتدایی آن یعنی انتشار یافته های علمی بوده و از وجوه دیگر این نظام غفلت شده است.
به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، سند نقشه جامع علمی کشور در سال ۱۳۸۹، با هدف ترسیم چشم انداز علم و فناوری در افق ۱۴۰۴ تدوین شد. در این سند اهداف و شاخصهای کمی و کیفی مختلفی برای رسیدن به وضعیت مطلوب علم و فناوری کشور تعیین شد. حال که کم تر از دو سال تا رسیدن به سال ۱۴۰۴ باقی مانده است، به بررسی وضعیت دستیابی به شاخص ها و اهداف مختلف نقشه جامع علمی کشور پرداختیم.
دکتر امیر عزیزی در گفتگو با ایسنا، در مورد سند نقشه جامع علمی کشور اظهار داشت: این سند با چشم انداز «مرجعیت علمی»، «پیشتازی در مرزهای دانش و فناوری»، «توسعه علم و فناوری و نوآوری و به کارگیری از دستاوردهای آن»، «تربیت دانشمندان صالح و فرهیخته و در تراز برترین های جهان» در افق سال ۱۴۰۴ تدوین شد.
وی اضافه کرد: نقشه جامع علمی کشور با تبیین مبانی و ارزش های حاکم بر نظام علم، فناوری و نوآوری جمهوری اسلامی ایران و اولویت بندی در حوزه های دانش و فناوری، شاخصهای کمی و کیفی مختلفی در سطح نهادی، زیرساخت ها، منابع انسانی و بروندادها و دستاوردهایی برای وضعیت مطلوب علم و فناوری کشور معرفی کرده است.
عضو اندیشکده اقتصاد دانش بنیان در مورد شاخصهای وضعیت مطلوب ایران در نقشه جامع علمی کشور، توضیح داد: نقشه وضعیت مطلوب کشور از نظر شاخصهای علم سنجی در افق ۱۴۰۴ را انتشار ۸۰۰ مقاله به ازای هر یک میلیون نفر جمیعت با نرخ متوسط ۱۵ استناد به ازای هر مقاله، متوسط ۰.۴ مقاله به ازای هر عضو هیات علمی و متوسط ۰.۱ مقاله به ازای دانش آموختگان دانشگاهی و حوزوی هدف گذاری کرده است.
وی افزود: از نظر شاخصهای فصل دوم سند نقشه وضعیت مطلوب کشور از نظر شاخصهای سرمایه گذاری و تأمین مالی سهم ۴ درصدی هزینه های تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی و سهم ۵۰ درصدی بخش غیردولتی در تأمین هزینه های تحقیقات است.
به گفته عزیزی؛ وضعیت مطلوب برای کشور از نظر شاخصهای فناوری و نوآوری نقشه جامع علمی کشور در افق سال ۱۴۰۴ به ترتیب ۵۰ و ۱۰ هزار اختراع و اکتشاف ثبت شده معتبر ملی و بین المللی با نرخ متوسط ۰.۱۵ اختراع معتبر بین المللی به ازای هر عضو هیات علمی و یک اختراع به ازای هر ۱۵۰۰ دانش آموخته دانشگاهی است. همینطور از نظر شاخصهای منابع انسانی در نقشه جامع علمی کشور ۲ هزار عضو هیات علمی به ازای هر یک میلیون نفر از جمعیت کشور، سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانش آموخته دانشگاهی با سهم متوسط ۳۰ درصدی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و سهم ۳.۵ درصدی دانشجویان دکتری از کل دانشجویان هدف گذاری شده است.
مقایسه وضعیت کشور در شاخصهای مختلف با هدف گذاری های نقشه جامع علمی کشور
منبع: مطب نما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب