برنامه ریزی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای برای جذب شرکت های فناور در صنعت هسته ای

برنامه ریزی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای برای جذب شرکت های فناور در صنعت هسته ای به گزارش مطب نما، رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای با تاکید به اثرات فناوری های هسته ای در پیشرفت و ارتقای صنایع دیگر اظهار داشت: به عنوان نمونه اگر صنعت خودرو با نیروی انسانی خود به صنعت هسته ای خدمتی عرضه نماید، وقتی مبادرت به خودروسازی کند باکیفیت بالاتری تولید خواهدنمود که دلیل این امر بالا بودن استانداردها در این حوزه می باشد.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، سیدامیرحسین فقهی در نشست رونمایی از رویداد ملی فرصت حوزه فناوری هسته ای که در مرکز فناوری و نوآوری رسا برگزار گردید، با تشکر از خبرنگاران که سنگر تبیین را حفظ نموده اند، اظهار داشت: اگر خبرنگاران نبودند کارهای انجام شده در جامعه اشاعه داده نمی شد.
وی افزود: علوم و فناوری هسته ای از جنس بین بین رشته ای است، به این معنا که گستره وسیعی از رشته های دانشگاهی و تخصص ها در علوم و فناوری هسته ای حضور دارند.
وی با بیان مقایسه ای میان راکتورهای هسته ای و راکتورهای شتابدهنده، اظهار داشت: اگر ما منحنی داشته باشیم که در آن گستره وسیعی از فناوری های سبک و یا صنایع سبک تا صنایع سنگین در آن باشد، قله فناوری های مربوط به راکتورهای هسته ای در نیمه دوم این منحنی قرار می گیرد و این امر نشان میدهد که بیش از صنایع سنگین مانند فولاد و ریخته گری بهره گرفته می شود.
فقهی افزود: دو قطعه فلز به ضخامت ۲۰ سانتی متر به هم جوش می خورد و رادیوگرافی می شود تا اطمینان حاصل شود که کیفیت لازم را دارند و در کنار آن باید سایر مسائل دیگر امنیتی و استاندارد نیز در آن بالا باشد.
رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای با اعلان اینکه در صنعت هسته ای امنیت طبقه بندی می شود، اظهار داشت: این امر بدین سبب است که وقتی شتابدهنده ای خراب می شود، کارایی لازم را نخواهد داشت، ولی وقتی یک راکتور گرفتار لطمه جدی شود، منجر به حوادث جدی خواهد شد؛ بدین جهت کلاس های ایمنی در راکتورها و مسائل در رابطه با آن بسیار سختگیرانه است.
وی محدودیت مشاغل دولتی را از دیگر چالش های این حوزه نام برد و اضافه کرد: بدین جهت امکان حضور گستره وسیعی از نخبگان و مستعدان در این زمینه کم است.
وی با تأکید بر این که فناوری های مربوط به حوزه شتابدهنده ها در قله این منحنی قرار می گیرد، تصریح کرد: در شتابگرها در بخش های فناوری های نرم از نرم افزار تا تست های غیر مخرب بیشتر تمرکز بر صنایع سبک است.
رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای الکترونیک و برق و قدرت، علم آلیاژها و سوپر آلیاژها و مواد با خلوص و گرید هسته ای، فناوری خلأ و کنترل را از فناوری های مهم در شتابگرها ذکر کرد و اظهار داشت: از این جهت کنترل در شتابگرها مهم بوده است که می خواهیم ذراتی را کنترل نماییم که با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت کنند و اگر کسی بتواند سیستم کنترلی را برای این سیستم ها بسازد، هر چیز دیگری را می تواند طراحی کند.
رییس پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای ریخته گری های دقیق، شیمی، فیزیک، مغناطیس، سینکرونیزیشن بین دستگاهی در عرصه شتابدهنده ها را بسیار با اهمیت دانست و اظهار داشت: فناوری شتابدهنده ها بسیار مهم در صنعت و سلامت است، ولی از دید من از شتابدهنده مهمتر، ارتقای سطح صنایعی است که در عرصه ساخت شتابدهنده وارد می شوند.
وی نقش آفرینی جامعه نخبگانی در عرصه شتابدهنده ها را از دیگر زمینه های مهم در توسعه این سیستم ها توصیف کرد و اظهار داشت: علاوه بر اینها شرکت های دانش بنیان کوچک نیز دراین زمینه مهم می باشد، چونکه سرمایه گذاری در عرصه راکتورها به اندازه ای سنگین است که جوانان و شرکت های کوچک نمی توانند وارد شوند، ولی در عرصه شتابدهنده می توانیم شاهد حضور گسترده جوانان و شرکتها باشیم و معاونت علمی نیز بسیار هوشمندانه به آن توجه کرد.
فقهی افزود: اتفاقی که با طراحی و ساخت، طراحی و کاربردهای شتابنده ها رخ می دهد، این است که علوم پایه کشور تقویت می شود. فارغ التحصیلان فیزیک، شیمی و زیست شناسی دانشگاه های برتر کشور زمانی می توانند شغل داشته باشند که تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز برای تحقیق فراهم باشد، بدین جهت است که در تاریخ کشور نشان داده شده است که شتابدهنده ها نقش بسیار مهمی در حفظ سرمایه انسانی علوم پایه دارند.
وی پیشرفت موجود در کشورهای پیشرفته را مدیون علوم پایه دانست و اشاره کرد: رشد علوم پایه نیز مدیون افرادی است که چنین ابزارهایی را ساخته اند. الان بشر بدنبال این است که از ابعاد پیکو متر و نانو متر سر در بیاورد و تنها راه درک آنها پروب هایی است که ابعاد در این مقیاس را اندازه گیری می کنند و ذرات شتاب داده شده هستند که می توانند پروب آنالیز مواد باشند.
فقهی، اساس ساخت تلویزیون های رنگی را شتابدهنده ها دانست و اضافه کرد: خوشبختانه معاونت علمی درک خوبی از این حوزه فناوری دارد و ارتباط خوبی با این معاونت، وزارت علوم و آموزش وپرورش به وجود آمده است و سبب شده زنجیره تامین سرمایه انسانی برای توسعه فناوری کشور را با هم مدیریت نماییم و دراین زمینه هماهنگی بسیار اهمیت دارد.
وی با تأکید بر ضرورت توجه به جلوگیری از انجام کارهای تکراری، اظهار داشت: به نظر من نیروی انسانی از فناوری مهمتر است، چون این نیروی انسانی است که فناوری را خلق و کاربردی می کند.
فقهی اضافه کرد: ما توسعه فناوری شتابدهنده ها را با تعداد کمی از شرکتها شروع می نماییم و باید به این مساله توجه داشته باشیم که هر صنعتی با صنعت هسته ای مشارکت کرد، سطح توانمندی آنها ارتقاء خواهد یافت. به عنوان نمونه اگر صنعت خودرو با نیروی انسانی خود به صنعت هسته ای خدمتی عرضه نماید، وقتی مبادرت به خودروسازی کند دیگر آن خودرو، خودروی قبلی نیست و باکیفیت بالاتری خواهد بود.
وی دلیل این امر را بالا بودن استانداردها در این زمینه عنوان نمود و اظهار داشت: این که در مواردی از دستیابی ما به فناوری هسته ای ممانعت می شود، سلاح نیست، بلکه همانطور که همگان می دانند دریچه عبور از فناوری از صنعت هسته ای است.
وی با اشاره به توسعه فناوری فضایی و ارتباط آن با فناوری هسته ای، اظهار داشت: ماهواره چگونه به صنعت هسته ای مرتبط می شود، در صورتیکه بر روی زمین ایجاد می شود. زمانی که ماهواره پرتاب می شود، از یک فاصله به پس از حفاظ زمین خارج می شود و تحت تابش های کیهانی و خورشیدی قرار می گیرد و زمانی که این تابش ها به مواد نیمه های ماهواره برخورد می کند، موجب سوختن و کاهش عمر ماهواره می شود.
وی ادامه داد: بدین جهت بشر برای مقابله با این عامل، مجبور بوده مواد مقاوم در مقابل این تابش ها را بسازد که برای این امر نیاز به لابراتوار هایی داشته که این پرتوها را در زمین بوجود آورد و هیچ دستگاه دیگری قابلیت ایجاد این شرایط را ندارد، مگر دستگاه شتابدهنده.




منبع:

1402/09/30
12:46:03
5.0 / 5
380
تگهای خبر: آموزش , امنیت , تجهیزات , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما