قدرت تشخیص همه بیماری های ژنتیكی در ایران

قدرت تشخیص همه بیماری های ژنتیكی در ایران به گزارش مطب نما دانشیار ژنتیك انسانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان از امكان انجام تمام آزمایشات تشخیص پیش از تولد در مورد بیماری های ژنتیكی تك ژنی در ایران اطلاع داد.


منصور صالحی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینكه بیماری های تك ژنی هدف اصلی تشخیص پیش از تولد است، اظهار نمود: تشخیص پیش از تولد در مورد بیماری هایی است كه قبلا در والدین مشخص شده، نوع تغییر در ژن مربوطه در والدین یا اعضای خانواده تعیین شده و همین تغییر قابل چك كردن در مورد جنین است.

وی اضافه كرد: هر تغییری كه در مورد خانواده شناخته شود یا قبلا شناخته شده باشد، در مورد جنین قابل ردیابی و چك كردن است، البته با تاكید بر اینكه این نكات در مورد بیماری های تك ژنی كاربرد دارد.

دانشیار ژنتیك انسانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در مورد بیماری هایی كه شامل تشخیص پیش از تولد می شوند، اظهار داشت: تست تشخیص پیش از تولد در مورد بیماری های تك ژنی انجام می گردد و در موارد معدودی، این تست بیماری های چند ژنی را در بر می گیرد.

صالحی تصریح كرد: البته تشخیص پیش از تولد در مورد بیماری های چندفاكتوری مانند دیابت كاربرد ندارد زیرا امكان ندارد كه برپایه ژنتیك یك نفر، پیش بینی كرد كه حتما به دیابت مبتلا می گردد یا خیر.

وی اضافه كرد: علاوه بر ژنتیك، عوامل محیطی مانند شرایط زندگی، میزان تحرك، چاقی در ابتلای افراد به دیابت نقش دارد. به همین علت دو نفر با ژنتیك یكسان به دلیل داشتن فاكتورهای محیطی متفاوت تنها یكی بیمار می گردد و دیگری سالم می ماند. ازاین رو انجام تست ها برای رسیدن به تشخیص قطعی امكان پذیر نیست.

دانشیار ژنتیك انسانی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در مورد امكان انجام این تست ها در زمان حاملگی تصریح كرد: این كار بسیار دشوار خواهد بود. باید توجه داشته باشیم كه در مورد جنین مقدار نمونه ای كه به دست می آید بسیار كم و زمان انجام آزمایش بسیار محدود است.

صالحی اظهار داشت: اگر قرار باشد كه در مورد جنین آزمایش انجام شود، باید قبلا آزمایش در مورد خانواده انجام و نتایج آن حاصل شده باشد و دقیقا باید بدانیم كه چه چیزی را در جنین می خواهیم چك كنیم ازاین رو هر تغییری قابل چك كردن در جنین است در غیر این صورت تشخیص بیماری ژنتیكی كار بسیار دشواری است و معمولا خیلی موفق نخواهد بود.

وی در مورد میزان هزینه های آزمایشات ژنتیك اظهار داشت: بسته به نوع بیماری، نوع ژن و فراوانی بیماری، هزینه مربوط به تشخیص پیش از تولد متفاوت است، در كل هزینه آزمایشات ژنتیكی در ایران بسیار گران و ممكن است از یك میلیون تا چند میلیون باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان در مورد میزان پوشش بیمه ها در مورد این گونه آزمایشات ادامه داد: در مورد بعضی از بیماری ها مثل تالاسمی كه بیماری خاص به حساب می آید میزان پوشش بیمه صد درصد است و در مورد تعدادی از بیماری ها، بیمه تنها بخشی از هزینه متقبل می گردد اما در مورد نسبت بسیار زیادی از بیماری ها پوشش بیمه ای وجود ندارد.

صالحی در مورد میزان استقبال مردم از انجام چنین آزمایشاتی اظهار داشت: این آزمایشات هنوز متداول نشده است. به طور تقریبی 50 درصد از مردم آگاه هستند و اقدام به انجام این آزمایشات می كنند. با وجودی كه می توان از خیلی از معلولیت ها با انجام تشخیص پیش از تولد جلوگیری كرد ولی بیشتر مردم در مورد این مسائل آگاهی ندارند و طبیعتا اقدامی هم انجام نمی دهند.


 

1396/07/19
23:37:01
5.0 / 5
4877
تگهای خبر: بیمار , بیماری , پزشك , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما