گزارش ایسنا از دلالی سیاه در اینترنت
معامله جان در خلاء نظارت، درخواست از دادستانی و پلیس فتا
مطب نما: معامله كلیه و كبد كه تا سال ها فقط با آگهی های كاغذی روی دیوار آغاز می شد، مدت هاست بازار جدیدی برای خود پیدا كرده؛ سایت های خرید و فروش كلیه، بیمار و اهدا كنندگان بی هویت را به یكدیگر وصل و برای خود درآمدزایی می كنند.
به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، خرید و فروش كلیه مبحث تازه ای نیست و تا امروز شكل های مختلفی را تجربه كرده است؛ از آگهی روی دیوار به صورت سنتی تا تبلیغ در اینستاگرام، سایت و كانال پیام رسان های داخلی. تعرفه ثبت آگهی در این سایت ها زیاد نیست و به راحتی و بدون مدرك آگهی فروش كلیه را ثبت نمود. در بخش «درباره ما»ی یكی از این سایت ها نوشته شده است: « جهت درج آگهی در كانال، تعرفه آن را كه ۵ هزار تومان تعیین شده واریز نمایید و پس از آن، شماره و گروه خونی خویش را همین جا برای من ارسال كنید تا آگهی تون درج بشه.» پس از این متن، شماره كارت و نام صاحب حساب هم نوشته شده است؛ این یعنی تمام اطلاعات مورد نیاز برای شناسایی صاحب سایت، بدون نگرانی از برخورد نهادهای نظارتی در دسترس قرار دارد. این سایت در تلگرام، سروش و اینستاگرام هم فعالیت خویش را ادامه می دهد. از آگهی دهندگان هم تنها یك شماره تلفن، نام كوچك، گروه خونی و مبلغ درخواستی برای فروش كلیه درخواست می گردد.
در سایت دیگری هم نوشته شده است: «این وب سایت به هیچ عنوان بعنوان دلال عمل نمی كند؛ بلكه تلاش این وب سایت از بین بردن دلال های اعضای بدن می باشد و هیچگونه خریدی یا فروشی در این سایت صورت نمی گیرد و فقط به صورت اطلاع رسانی می باشد. لازم به ذكر است این وب سایت آماده همكاری با تمام سازمان ها، مراكز و انجمن ها را دارد و سایت را متناسب با درخواست های عرضه شده سازگار می كند.»
پیوند كلیه یكی از پرتعدادترین موارد پیوند در ایران است؛ رئیس سابق مركز مدیریت پیوند عضو وزارت بهداشت مهرماه سال ۹۶ اعلام نمود كه« از سال ۴۷ تابحال افزون بر ۴۴ هزار و ۴۹۷ مورد پیوند كلیه انجام شده است.» مهر ۹۵ هم دكتر سیدحسن هاشمی- وزیر بهداشت، در مراسم جشن نفس، با انتقاد از مساله كلیه فروشی اظهار داشت: « می بینیم كه خیلی از خانواده ها، عزیزان شان نیازمند پیوند كلیه هستند و زشت است كه عده ای كلیه فروشی كنند و عده ای هم آن را بخرند، در حالیكه می توانیم اهدای عضو انجام دهیم. ازاین رو اگر در این حوزه فرهنگ سازی شود و این لحظات عبرت آموزی كه در این مراسم دیدیم، در كشور نشان داده شوند، شاید بتوان ۸۰۰ مورد پیوند را به سه یا چهار هزار مورد رساند.»
با وجود هشدارهای چند باره مسئولان بهداشت و درمان كشور نسبت به آنچه كه آن را خرید و فروش عضو بخصوص در فضای مجازی می نامند، اما همچنان این سایت ها و وبلاگ ها فیلتر نیستند و به نظر می آید هشدارهایی كه تابحال رسانه ای شده، توجه نهادهای نظارتی را جلب نكرده است.
در همین راستا انجمن پشتیبانی از بیماران كلیوی به تازگی طی نامه ای خطاب به جعفری دولت آبادی- دادستان تهران و سردار هادیان فر - رئیس پلیس فتای كشور درخواست كرده با گردانندگان سایت ها و كانال های خرید و فروش كلیه برخورد شود. در بخشی از این نامه آمده است:
«وبسایت های مختلف و كانال های تلگرامی ناشناس مبادرت به انتشار آگهی های خرید و فروش كلیه و اعضای بدن می كنند كه این امر نه تنها یك اقدام غیرقانونی و غیرانسانی است كه دلالان گرداننده این سایت ها و كانال ها با استفاده از مشكلات مردم نیازمند و عرضه اطلاعات گمراه كننده سبب سرگردانی و گرفتاری های فراوان پزشكی، درمانی و هم شكایات حقوقی فراوان شده اند.
تعدادی از افراد نیازمند پیوند كلیه به علت خروج از چارچوب های قانونی و به رغم اطلاع رسانی انجمن، نه تنها مال خویش را باخته اند بلكه جان آنها هم در معرض خطر قرار گرفته است؛ از آن مقامات محترم قضایی و انتظامی درخواست می گردد با صدور دستور توقیف سایت های اینترنتی و كانال های تلگرامی فعال در این زمینه و برخورد انتظامی با دلالان و گردانندگان این شبكه های غیرقانونی، مانع از بروز مشكلات جدی برای بیماران نیازمند كلیه شوید.»
فریب دلالان را نخورید
داریوش آرمان – رئیس انجمن پشتیبانی از بیماران كلیوی- در گفت وگو با ایسنا نیز تاكید می كند: بیماران به هیچ عنوان فریب این افراد شیاد و سایت ها را نخورند؛ آنها بطور قطع غیرقانونی عمل می كنند و نمی توانند هیچ خدمتی را برای بیماران انجام دهند. تشكیلات عریض و طویلی در وزار ت بهداشت برای پیوند وجود دارد و بخشی از اقدامات این حوزه هم به انجمن محول شده است؛ بنابراین عملا اهدا و پیوند كلیه از فرد زنده باید با استفاده از این انجمن صورت گیرد.
وی ادامه می دهد: ما بهترین امكانات و خدمات را برای بیمار انجام می دهیم و در همین راستا، عمل پیوند كلیه را به كمتر از هشت ماه رسانده ایم. پیوند در بعضی گروه های خونی هم به روز انجام می گردد و نیازی نیست كه بیماران و خانواده های آنها سراغ این سایت ها بروند. طی سال های گذشته شاهد وقایع تلخی بودیم كه افرادی به نام دلال وعده های عجیبی می دادند. متاسفانه شاهد قتل و جنایت و همینطور سرقت های متعددی از سوی این افراد بوده ایم.
رئیس انجمن پشتیبانی از بیماران كلیوی به بیماران اخطار می دهد و می گوید: رفتن سراغ این افراد عواقب تلخی برای بیماران خواهد داشت. تمام سیستم های ما تحت نظارت شدید می باشد. بیماران فریب این كلاهبرداران را نخورند و بیماران می توانند برای حل مشكلات خود با استفاده از ۲۰۰ شعبه انجمن در سراسر كشور اقدام نمایند.
وی ابراز امیدواری می كند كه پلیس فتا و دادستانی به این قضیه ورود كنند تا مشكلات بیشتری برای مردم تولید نشود.
وزارت بهداشت با استفاده از نیروی انتظامی پیگیری می كند
دكتر مهدی شادنوش- سرپرست مركز مدیریت پیوند و امور بیماری های وزارت بهداشت هم تاكید می كند كه این فعالیت ها مغایر با اخلاق پزشكی است و بعنوان تجارت اعضای بدن قابل درك نیست.
وی به ایسنا می گوید: فعالیت این سایت ها مغایر قانون است و وزارت بهداشت حساسیت بسیار زیادی نسبت به این مورد دارد. همینطور با استفاده از مراكز نظارتی و نیروی انتظامی این مورد را پیگیری می نماییم. كسانی كه این كار را انجام می دهند باید بدانند با این فعالیت ها حیثیت كشور در سازمان ها و مجامع علمی خدشه دار می گردد.
شادنوش در ادامه بیان می كند: مكانیسم های سالم و خیرخواهانه ای در انجمن های غیردولتی و همینطور وزارت بهداشت وجود دارد كه حوزه پیوند از هر گونه شائبه ای دور نگهداشته شود. دلیل فعالیت این سایت ها در زمینه خرید و فروش كلیه هم این است كه این اعضا، تنها عضوهایی هستند كه می توان از فرد زنده به فرد زنده دیگر پیوند زده شوند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب