اعضای تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا مطرح كردند

از هزینه تا زمان مناسب برای اقدام، همه چیز درباره سقط جنین های مكرر

از هزینه تا زمان مناسب برای اقدام، همه چیز درباره سقط جنین های مكرر مطب نما: یكی از مشكلاتی كه بعضی از زوجین با آن روبه رو هستند، سقط مكرر خودبه خودی جنین است كه موجب نگرانی و ناكامی آنها میگردد. سقط مكرر جنین به شرایطی اطلاق میگردد كه جنین در ضمن نیمه اول حاملگی دو یا سه مرتبه بیشتر به صورت خودبخودی سقط شود.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، دكتر سهیلا انصاری پور، جراح و متخصص زنان، زایمان و فلوشیپ ناباروری، عضو هیأت علمی پژوهشگاه و عضو تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا، درباب سقط مكرر و شیوع آن در جامعه اظهار داشت: اگر خانمی در نیمه اول حاملگی (۲۰ الی ۲۴ هفتگی)، دو بار متوالی سقط بالینی یا گزارشی توسط سونوگرافی داشته باشد یا اینكه سه بار به صورت غیر متوالی سقط داشته باشد، سقط مكرر خوانده میگردد.
وی افزود: سقط یكی از شایع ترین عوارض حاملگی است و حدود ۱۵ درصد از زنان امكان دارد یك مرتبه آنرا تجربه كنند. یعنی یك خانم از هر شش نفر خانم، امكان دارد، یكبارسقط را در دوران حاملگی تجربه كند. اما شیوع سقط مكرر در حدود دو تا پنج درصد خانم ها را در سنین باروری در برمی گیرد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به علل سقط مكرر، تشریح كرد: در بیشتر از ۸۰ درصد مواقع سقط جنین در سه ماهه اول و خصوصا كمتر از ۱۰ هفته حاملگی اتفاق می افتد، شامل حاملگی های شیمیایی كه فقط نتیجه تست حاملگی مثبت میگردد یا حاملگی های پوچ كه فقط ساك حاملگی تشكیل می شود، همین طور حاملگی هایی كه علیرغم تشكیل جنین، فعالیت قلب جنین مشاهده نمی گردد. در بیشتر اوقات، وقتی سقط در هفته های اول حاملگی اتفاق می افتد، علت آن ناهنجاری های ساختمانی یا كروموزومی جنین است و این مشكلات عموما ناشی از اشكالات تخمك است. بااینكه اخیراً مشكلات اسپرم هم مطالعه و بررسی شده و نشان داده شده است كه اشكالات اسپرم هم می تواند همچون علل سقط باشد، اما در بیشتر مواقع، سقط زودرس، در رابطه با اشكالات تخمك است.
انصاری پور با اشاره به اینكه یكی از مهمترین فاكتورهای خطر سقط مكرر، سن خانم ها است كه با بالا رفتن آن احتمال سقط های حاملگی افزوده می شود، اشاره كرد: بااینكه علل دیگری همچون علل ایمونولوژی، رحمی، اختلالات اكتسابی و مادرزادی انعقادی- هورمونی هم برای سقط مكرر وجود دارد اما شایع ترین علت سقط مكرر چنانچه در هفته های اول حاملگی باشد مربوط به مسائل جنینی است.
عضو تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا با اشاره به طرح بررسی حاملگی ۹۱۱ بیمار مبتلا به سقط مكرر و نتایج ناشی از آن از طرف این مركز، تشریح كرد: مركز درمان ناباروری ابن سینا از سال ۸۲ به صورت تخصصی، اولین كلینیك سقط مكرر كشور را راه اندازی نمود. این كلینیك كار خودرا به صورت تیمی متشكل از متخصصان ایمونولوژی، تغذیه، زنان، ژنتیك، اورولوژی، داخلی و روانپزشكی آغاز كرد و مسئولیت تحقیق، پژوهش و درمان بیماران مبتلا به سقط مكرر را به عهده گرفت. از سال ۹۴ با اختصاص فضایی فیزیكی مستقل به این كلینیك، زنان حامله و غیر حامله توانستند از پیش از بارداری، حین حاملگی و تا هنگام تولد نوزاد، تحت مراقبت قرار بگیرند. بدین سان داده های این بیماران ثبت گردید. این داده ها شامل اطلاعات مربوط به ۹۱۱ بیمار مبتلا به سقط است كه باید گفت نتایج جالبی از تجزیه و تحلیل این اطلاعات به دست آمده است.
ایشان سپس تشریح كرد: در واقع مهمترین فاكتوری كه با سقط مكرر ارتباط داشته است، سن خانم ها و تعداد سقط مكرر است. به صورتی كه هر چه سن خانم ها و تعداد سقط آنها بالاتر می رود، احتمال وقوع سقط مكرر افزایش می یابد. البته در این داده ها، سن خانم ها به صورت اكثریت، یعنی ۷۱ درصد زیر ۳۵ سال بودند، ۲۳ درصد از آنها ۳۵ تا ۴۰ سال و تنها ۶ درصد موارد بالای ۴۰ سال بودند. بدین سبب میزان موفقیت بستگی كامل به سن خانم ها و تعداد سقط آنان دارد.

۵۰ تا ۶۰ درصد عوامل سقط ناشناخته هستند
ایشان درباب دخالت فاكتور مردانه در علت سقط مكرر عنوان كرد: در واقع نیمی از ژن ها و كروموزوم های جنین از پدر به ارث می رسد و برای ارزیابی و بررسی آن، تست هایی وجود دارد كه از گذشته باز برای تشخیص سقط مكرر مرسوم بوده است، شامل درخواست آزمایش كاریوتیپ یا كروموزوم والدین. از آنجائیكه حدود دو تا سه درصد والدین یعنی پدر یا مادر می توانند مبتلا به اختلالات جابجایی كروموزومی باشند با استفاده از مشاوره ژنتیك می توانند از راه عمل IVF وانجام تست های تشخیصی پیش از لانه گزینی، جنینی سالم داشته باشند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا در تشریح دورنمای درمان سقط مكرر در آینده، عنوان كرد: هم اكنون با عنایت به مطالعات بسیاری كه انجام شده است، نتیجه درمان سقط مكرر برای خیلی از بیماران رضایت بخش است. علیرغم اینكه حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد، حتی در بعضی موارد تا ۷۰ درصد از علل سقط ناشناخته هستند، نتیجه بهتری حتی نسبت به سقط مكرر با علل مشخص دریافت میگردد. با عنایت به مطالعات و تحقیقاتی كه هم اكنون انجام می شود، به نظر می رسد میزان سقط مكرر با علل ناشناخته در آینده رو به كاهش خواهد بود.

مروری بر هزینه های درمان
این متخصص زنان و زایمان در تشریح هزینه های درمان در سقط مكرر، اظهار داشت: با عنایت به دستورالعمل های كلی و بین المللی كه وجود دارد، بعضی از تست ها باید برای بیمارانی كه دو بار سقط متوالی و بالینی داشتند صورت گیرد. یك سری از تست ها باز نباید صورت گیرد و درباب بعضی از تست ها باز اختلاف نظرهایی وجود دارد. بدین سبب با عنایت به مشورت های صورت گرفته با متخصصان ژنتیك و ایمونولوژی به یك اتفاق نظر رسیدیم تا بیماران را برمبنای میزان و نوع سقط، تقسیم بندی كرده و تست های مورد نیاز برای آنها صورت گیرد. همچون بیمارانی كه سقط های زودرس پوچ یا سقط هایی در مراحل اولیه حاملگی دارند كه با استفاده از درمان های انتظاری و ساده تر می توانند درمان شوند، در نتیجه هزینه ها باز برای این بیماران پایین تر است. درمان های هزینه بر و تهاجمی تر باز به بیمارانی اختصاص می یابد كه تعداد سقط های بالاتری داشته اند و درمان های قبلی ایشان با شكست مواجه شده است.



بسیاری از سقط های بدون علت ریشه ایمونولوژیك دارند

دكتر مریم توكلی، متخصص ایمونولوژی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه و عضو تیم تخصصی مركز درمان ناباروری ابن سینا، باز درباب نقش سیستم ایمنی در سقط مكرر، اظهار داشت: سیستم ایمنی یكی از مهمترین عواملی است كه در بقای حاملگی و وقوع آن موثر است. به این علت كه نیمی از جنین از پدر است، در نتیجه برای بدن مادر غریبه است و سیستم ایمنی، هر غریبه ای را برای بدن نمی پذیرد. بدین سبب برای پیشرفت موفق در هر بارداری، سیستم ایمنی باید خودرا با جنین تطبیق دهد كه در حالت طبیعی این اتفاق در بدن صورت می گیرد اما در بعضی موارد امكان دارد اختلالاتی در سیستم ایمنی بدن وجود داشته باشد كه سبب جلوگیری تطبیق سیستم ایمنی بدن جنین میگردد و جنین را بعنوان غریبه ای در بدن شناسایی می كند. در نتیجه ضد جنین فعالیت نموده و نهایتاً آنرا پس می زند كه این سوژه امكان دارد در همان ابتدا یعنی در زمان لانه گزینی اتفاق بیفتد. هرچند در بعضی مواقع امكان دارد لانه گزینی جنین انجام شده و حاملگی صورت پذیرد اما سپس مدتی جنین سقط میگردد.
او همینطور اشاره كرد: معمولاً سیستم ایمنی، خصوصاً در سه ماهه اول بارداری، می تواند نقش بسیار مهمی را ایفا كند و سپس آن به تدریج در سه ماهه دوم نقش آن كمتر میگردد كه البته باید گفت در این دوره احتمال سقط به صورت كامل از بین نمی رود اما در سه ماهه سوم شاید بتوان اظهار داشت كه سیستم ایمنی بدن دیگر نقشی در از دست رفتن حاملگی ندارد و در واقع ما به هنگام بارداری، به یك تنظیم برای سیستم ایمنی نیاز داریم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا، ضمن اشاره به مشاوره ایمونولوژی پیش از بارداری، اشاره كرد: بالقطع شرح حال، بعنوان آغازین سوژه مهم به هنگام مشاوره مطرح میگردد و گرفتن شرح حال دقیق از بیمار و خانواده اش برای به دست آوردن زمینه ای از شرایط فرد اهمیت فراوان دارد. در واقع با عنایت به آن می توانیم یك سری از آزمایشات را درخواست دهیم كه عملكرد سیستم ایمنی و مواردی كه می توانند در سقط نقش داشته باشند را ارزیابی نماییم.
ایشان سپس تصریح كرد: در بسیاری مواقع كه بیماران به پزشك زنان بازگشت می كنند، علت سقط در آنها تشخیص داده نمی گردد و در این مواقع است كه مشاوره ایمونولوژی صورت می پذیرد و بررسی میگردد كه آیا سیستم ایمنی علت سقط است یا خیر. باید گفت خیلی از سقط هایی كه بعنوان سقط های بدون علت شناخته می شوند در حقیقت ریشه ایمونولوژیك دارند، یعنی درگیری سیستم ایمنی، به صورتی كه ۷۰ درصد از علل سقط هایی كه بدون علت هستند به خاطر وجود مشكلات سیستم ایمنی است. بدین سبب مشاوره ایمونولوژی در صورتیكه ارزیابی دقیقی از سیستم ایمنی بدن بیمار داشته باشد، می تواند بسیار كمك كننده باشد و با عنایت به درمان ساده سقط در صورت شناخته شدن علت، باید گفت این مشاوره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.
توكلی در ادامه اضافه كرد: اگر علل ایمونولوژیك برای بیماران مبتلا به سقط مكرر تشخیص داده شود، صرف نظر از تعداد سقط هایی كه وجود دارد، شانس موفقیت در درمان حدود ۷۸ درصد است كه نشان دهنده آمار بسیار خوبی است.

لزوم بازگشت به پزشك یك ماه پیش از بارداری
او همینطور اشاره كرد: هر چیزی كه از بیمار دفع شود و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود، اهمیت بسیاری برای بررسی های ایمونولوژیك دارد. وقتی یك پاتولوژیست به صورت حرفه ای نمونه را بررسی می كند می تواند اطلاعاتی را به ما بدهد كه با استفاده از آن اطلاعات می توانیم در بعضی موارد تا حدود ۵۰ درصد علت سقط را تشخیص دهیم. در بعضی موارد هم تنها با پاتولوژی است كه می توانیم علت سقط را متوجه شویم یعنی بعضی از علل سقط وجود دارند كه هیچ روش تشخیصی ندارند و فقط از راه نتیجه پاتولوژی محصولات حاملگی، می توان علت سقط را دریافت اما دسته ای از سقط های ایمونولوژیك هستند كه درمان مخصوص به خودرا دارند بدین سبب مهم می باشد هر چیزی كه دفع میگردد به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود، تا ما بتوانیم با استفاده از نتایج به دست آمده، درمان های لازم را انجام دهیم.
به نقل از ر وابط عمومی پژوهشگاه تكنولوژی های جدید علوم زیستی جهاددانشگاهی_ ابن سینا، عضو هیأت علمی پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به اینكه بهترین حالت برای درمان های ایمنی یك ماه پیش از حاملگی است، اشاره كرد: اگر نیاز به بررسی و درمان هست باید پیش از حاملگی صورت گیرد و معمولاً هنگامی كه سقط اتفاق می افتد، بلافاصله نمی توانیم آزمایشات ایمنی را انجام دهیم و حدود سه ماه سپس سقط می توانیم آزمایش های لازم را از لحاظ بررسی های ایمنی درخواست دهیم، به همین علت بازگشت بیمار بلافاصله سپس سقط، جهت بررسی های ایمونولوژی سفارش نمی گردد.



1397/08/23
15:39:07
5.0 / 5
5026
تگهای خبر: بارداری , بیمار , پزشك , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما