معاون وزیر علوم در مراسم تقدیر از دانشمندان برتر در همكاری جامعه و صنعت:

شركتهای دانش بنیان باید ریشه در نهادهای علمی داشته باشند

شركتهای دانش بنیان باید ریشه در نهادهای علمی داشته باشند معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم اظهار داشت: اگر یک طرح بیرونی و کارفرمایی باشد که ریشه در نهاد علمی مثل دانشگاه نداشته باشد، ما به معنای واقعی نمی توانیم آنرا دانش بنیان بنامیم. من پنج سال به صورت مستقیم با این شرکتهای دانش بنیان کار کردم. هم اکنون فضای تشویق شرکتهای دانش بنیان است، ولی به معنای واقعی این ها دانش بنیان نیستند.



به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، دکتر غلامحسین رحیمی در مراسم تقدیر از دانشمندان برتر در همکاری جامعه و صنعت در وزارت علوم ضمن اشاره به فرا رسیدن ایام پیروزی انقلاب، حیات جدید علمی ایران را مدیون انقلاب اسلامی دانست و اظهار داشت: جریان عمومی توسعه علمی کشور قابل ستایش است؛ چون که با وجود نقیصه ها و محرومیت ها به حرکت خود ادامه می دهد. مشکلات مختلف به خصوص نقیصه های اجتماعی بر سر راه پیشرفت علمی کشور وجود دارد. گاهی صحبت هایی در مورد علم و فناوری در کشور سبب تعجب و شگفتی می شود، علیرغم این که فرد اول کشور و بالاترین مقام علمی کشور همیشه از علم و فناوری حمایت می کنند.

معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم ضمن اشاره به ضرورت مشخص کردن ارتباط مقاله و طرح که بر مبنای تقاضای بیرون از دانشگاه است، تصریح کرد: در مورد مقاله و طرح، نمی گردد به صورت مطلق صحبت کرد؛ باید مشخص شود که این دو چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند. اصلا نمی گردد به صورت مطلق مقاله را رد کرد؛ اگر مقاله را رد نماییم اصلا به اعتبار پژوهشی بسیاری از موسسات خودمان نمی توانیم مطمئن باشیم. چون طرح بیرونی و تقاضامحور ندارند، اثربخشی بیرونی هم ندارند و فعالیتشان درونی است. اگر آن هم نباشد، عملا چیزی را نداریم که بگوییم این حیات علمی اش چقدر پربار است.

وی افزود: در سطح دنیا عمده مقالات خوب، گزارش پژوهش های کاربردی است. یعنی پروژه هایی که از بیرون گرفته می شوند، وقتی که انجام می شود گزارش آن تهیه می شود و برخی از آن در چارچوب مقاله چاپ می شود؛ ولی عموما ما این گونه عمل نمی نماییم. ما عموما عناوینی که در دانشگاه برای رساله و رساله تعریف می نماییم، اصولا به جهت اینکه یک کار تحقیقاتی خوب صورت گیرد و از آن چند مقاله خوب بیرون بیاید. ولی این نیست که اگر ما کار بیرونی و تحقیقات تقاضا محور انجام دادیم، تحقیقات کارفرمایی انجام دادیم، از آن مقاله بیرون نمی آید. برخی از اساتید هم طرح بیرونی دارند و هم مقاله دارند، ولی دلیلی ندارد که اینجا روی تعداد تاکید نماییم.

رحیمی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه افرادی هستند که نه طرح دارند، نه مقاله دارند و نه آموزش خوب! که این ها کم هم نیستند و این ها به شدت به مقاله حمله می کنند. آن چیزی که ما انتقاد به مقاله داریم و آن چیزی که منظور و هدف آن هاست، خیلی متفاوت می باشد. باید طوری مراقبت نماییم که این طرف هم لطمه نخورد. به هر حال این وجهه ایران در عرصه بین الملل کم نیست. استادی که در یک مجله بین المللی معتبر مقاله می دهد، نشان داده است که یک نقش پذیری خوبی برای توسعه علمی در سطح بین الملل دارد یا حداقل تحقیقاتی کرده است که در سطح بین الملل قابل عرضه و رقابت است. ما باید هر دوی این ها را داشته باشیم تا خدایی نکرده، گرفتار خسران در این عرصه نشویم.

معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم اظهار داشت: اگر یک طرح بیرونی و کارفرمایی باشد که ریشه در نهاد علمی مثل دانشگاه نداشته باشد، ما به معنای واقعی نمی توانیم آنرا دانش بنیان بنامیم. من پنج سال به صورت مستقیم با این شرکتهای دانش بنیان کار کردم. هم اکنون فضای تشویق شرکتهای دانش بنیان است ولی به معنای واقعی این ها دانش بنیان نیستند.

وی افزود: دانش بنیان کاری است که در طرح های اساتید این جا عنوان شد. یعنی از متن آزمایشگاه دانشگاه و از متن رساله ها و رساله ها خروجی هایی دارد که کاملا در جامعه اثربخش است. چه در چارچوب صنعت و چه در چارچوب رشته های علوم انسانی و یا کشاورزی. علوم انسانی می تواند پابه پای رشته های علوم طبیعی اثربخش باشد.

رحیمی با تکیه بر ضرورت انتخاب صنایع برتر در ارتباط دانشگاه اظهار داشت: این را هم باید در برنامه داشته باشیم که در سال آینده در هفته پژوهش و فناوری از این عزیزان هم قدردانی نماییم. چون همان گونه که به درستی اشاره شد، اصولا بدون صنعت ارتباط دانشگاه و صنعت شکل نمی گیرد.

معاون پژوهش و فناوری وزیرعلوم سه بخش مهم تولید، تقاضا در جامعه و بهره برداری را سه بازیگر اصلی تولید محصولات دانش بنیان دانست و اظهار داشت: با این وجود این بازیگران فرعی هم برای موفقیت در این عرصه وجود دارند.

وی افزود: یکی از این بازیگران فرعی نهادهای مجوز دهنده هستند. برای تولید دارو یا تجهیزات پزشکی و یا دارو و تجهیزاتی که به وزارت جهاد کشاورزی مربوط است، حتی اگر تولید، متقاضی و بهره برداری به درستی صورت گیرد، ولی وزارت بهداشت و یا جهاد کشاورزی مجوز ندهند، شما نمی توانید محصول را وارد بازار کنید.

وی اضافه کرد: نهاد ناظر هم خیلی اهمیت دارد که می تواند به موازات باشد. همینطور مورد دیگر بستر است که بازیگر فرعی است. آن چه که محصول را موفقیت آمیز تولید می کند، سه بازیگر اصلی است ولی به هر حال این ۶ مورد باید با هم باشند.

معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با تکیه بر ضرورت سرعت بخشیدن به فرآیندها برای حل مشکلات شرکتهای دانش بنیان اظهار داشت: من تا زمانی که بودم تلاش کردم که این بازیگران را با هم داشته باشیم. خیلی وقت گذاشتم تا از راه وزارت بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، تاییدیه طرح ها را بگیریم و دستورات لازم داده شود تا طرح را بتوانیم وارد بازار کنیم؛ ما تسهیل کننده بودیم. من همین هم اکنون که هر هفته از پارک های علم وفناوری بازدید می کنم می دانم که یکی از مشکلاتشان همین است. طرح هایشان را به سازمان غذا و دارو می فرستند و امکان دارد ۶ ماه، یک سال یا یک سال و نیم طول بکشد. برای این که موفقیت خوبی در این بخش داشته باشیم، باید این مشکلات حل شوند.

رحیمی تصریح کرد که از نکات مطرح شده توسط اساتید برتر همکاری دانشگاه و صنعت حتما استفاده گردد و افراد پیشنهادات راهگشای خویش را در اختیار وزارت علوم قرار دهند. همینطور از برخی افراد حتی به صورت مشاور افتخاری برای کمک به این بخش استفاده گردد.

در انتهای برنامه از دانشمندان برتر در بخش همکاری با جامعه و صنعت تقدیر شد:

دکتر توفیقی دانشگاه تربیت مدرس

دکتر باستانی از دانشگاه الزهرا

دکتر علیشاهی از دانشگاه شیراز

دکتر ضابط از دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر بدری از دانشگاه شهید بهشتی

دکتر فروزان از صنعتی اصفهان

دکتر عسکریان از دانشگاه امیرکبیر

دکتر رعنایی از دانشگاه شهید بهشتی

دکتر مختاری از دانشگاه صنعتی شریف

دکتر بهزاد از دانشگاه صنعتی شریف

دکتر شارع پور از دانشگاه مازندران

دکتر قلی پور از دانشگاه تهران

دکتر اختصاصی از دانشگاه یزد

دکتر ولدان زوج از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی




1399/11/11
22:01:25
0.0 / 5
1252
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , پزشك , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما