گزیده رویدادهای علمی سال 2017 در یك نگاه

گزیده رویدادهای علمی سال 2017 در یك نگاه مطب نما: تهران-ایرنا- واپسین روزهای سال 2017در حالی می گذرد كه این سال با وقایع علمی مهمی همراه بود.


به گزارش گروه علمی ایرنا، بعضی از رویدادهای علمی در سال 2017 از نگاه رسانه های غربی به شرح زیر است.

***ژانویه 2017
در این ماه محققان دانشگاه ایالتی میشیگان از كشف یك تركیب شیمیایی خبر دادند كه گسترش ملانوما (یك تومور پوستی) را تا 90 درصد متوقف می سازد.
سازمان فضایی آمریكا (ناسا) هم در این ماه، دو گزینه را برای ماموریت های بعدی 'برنامه دیسكاوری' اعلام نمود. این دوگزینه ماموریت Lucy برای اعزام به چند سیارك و ماموریت Psyche برای ملاقات سیارك فلزی بزرگ 16 Psyche بود.
برنامه دیسكاوری (Discovery Program) ناسا نام مجموعه ای از برنامه های كم هزینه تر (در مقایسه با برنامه مرزهای نو یا برنامه فلگ شیپ) است كه تمركز اصلی آن بر ماموریت های علمی و فضایی آمریكا در جهت كاوش منظومه شمسی است.
در روز ششم ژانویه 2017 گزارش شد كه بخش بزرگی از فلات یخی Larsen C در آستانه جدا شدن از قطب جنوب قرار دارد. انتظار می رود كه این توده یكی از 10 توده بزرگ یخی شناوری باشد كه تابحال ثبت شده است، كل این فلات در معرض فروپاشی قرار دارد كه می تواند سطح آب دریا را 10 سانتی متر افزایش دهد.
همچنین در همین روز محققان دانشگاه MIT، با فشرده سازی و گداخت ورقه گرافن یكی از قویترین مواد سبك وزن را طراحی كردند.
ناسا هم در این روز تصویری از زمین و ماه را از فاصله 127 میلیون مایلی از سیاره مریخ منتشر نمود. این تصویر توسط مدار گرد Mars Reconnaissance گرفته شده بود.
در روز نهم ژانویه محققان كالج كینگ لندن از شیوه ای جهت استفاده از یك داروی آلزایمر را به منظور تحریك سلول های بنیادی ریشه دندان خبر دادند.
در روز دهم ژانویه محققان دانشگاه كالج لندن متوجه شدند كه بیشترین تاثیر پیری مغز متوجه نرون های مغزی نمی شود بلكه متوجه گلیا (طبقه ای از سلول های غیر نورونی در سلسله اعصاب) می گردد.
همچنین در این ماه محققان موسسه تحقیقاتی Scripps از كشف پروتیینی به نام TZAP خبر دادند كه به انتهای كروموزوم می چسبد و اندازه طول تلومرها را تعیین می كند.
از دیگر خبرهای علمی این ماه می توان به از سر گرفته شدن پروازهای اسپیس ایكس به دنبال انفجار یك سكوی پرتاب در سپتامبر 2016 اشاره نمود. در این پروازها راكت تجدیدپذیر Falcon 9 تعداد 10 ماهواره را در مدار قرار داد.
همچنین در این ماه محققان دانشگاه هاروارد یك ربات نرم قابل تنظیم ابداع كردند كه دور قلب قرار می گیرد و به ضربان قلب كمك می نماید. این ربات یك گزینه درمانی جدید برای بیمارن مبتلا به نارسایی قلبی عرضه می دهد.
از دیگر خبرهای علمی ماه ژانویه رونمایی از نمونه اولیه یك دستگاه چاپ سه بعدی بود كه می تواند پوست كاملا كاربردی انسان را چاپ كند.
محققان دانشگاه هاروارد هم در این ماه موفق شدند یكی از نادرترین و گرانبها ترین مواد روی كره زمین به نام هیدروژن متالیك را بسازند.

***فوریه 2017
در این ماه محققان دانشگاه ساسكس در آمریكا نخستین طرح عملی را برای ساخت یك رایانه كوانتومی عرضه دادند.
همچنین محققان موسسه ملی علوم و فناوری پیشرفته صنعتی ژاپن از یك زنبور رباتیك رونمایی كردند كه می تواند گرده افشانی گل ها را انجام دهد.
اخترشناسان هم از كشف هفت سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین خبر دادند كه تمامی آنها می توانند در منطقه قابل سكونت زمین قرار داشته باشند.

*** مارس 2017
در این ماه محققان موسسه علوم Basic، جزئیات سیستم ذخیره سازی یك حافظه تك اتمی را منتشر نمودند.
همچنین محققان متوجه شدند كه ژن CDH2 در مرگ ناگهانی افراد جوان و ورزشكاران دست دارد.
مطالعه محققان موسسه اخترفیزیك Harvard-Smithsonian هم نشان داده است كه انفجارهای سریع رادیویی در كهكشان های دور می تواند شواهدی از فناوری پیشرفته موجودات فضایی باشد.
افزون بر این، محققان در مطالعه ای كه در مجله Science Advances انتشار یافت، دریافتند كه اقیانوس های جهان 13 درصد سریع تر از آنچه تصور می گردد گرم می شوند.
محققان هلندی هم از ابداع دارویی گزارش دادند كه می تواند آثار پیری را در موش های مسن معكوس كند.
همچنین در این ماه محققان دانشگاه استرالیا از كشف بزرگترین جای پای دایناسور جهان خبر دادند كه طول آن 1. 7 متر است.

***آوریل 2017
محققان دانشگاه منچستر در این ماه نشان دادند كه یك 'الك' پایه گرافنی می تواند آب دریا را تصفیه كند. این الك می تواند باعث تقویت فناوری های نمك زدایی شود.
همچنین ناسا در این ماه اعلام نمود كه فضاپیمای كاسینی موفق به شناسایی میزان زیادی مولكول های هیدروژن در مدار انسلادوس شده است. این میزان هیدروژن از یخ فشان های عظیمی كه از این قمر بزرگ زحل شلیك می گردد بدست آمده است. بدین سان انتظار می رود كه در انسلادوس ششمین قمر زحل كه یك اقیانوس یخی در زیر پوسته خود دارد، اشكالی از حیات وجود داشته باشد.
از سوی دیگر محققان دانشگاه كالیفرنیا از ابداع دستگاهی خبر دادند كه می تواند از هوای خشك، آب استخراج كند. این دستگاه كه تنها با نور خورشید كار می كند حتی در شرایطی كه رطوبت هوا نسبتا كم است (20-30 درصد) هم می تواند 2. 8 لیتر آب در یك دوره زمانی 12 ساعته تولید نماید.
در همین ماه محققان دانشمندان بیمارستان كودكان فیلادلفیا از ساخت یك رحم مصنوعی خبر دادند كه قابلیت نگهداری نوزاد نارس را در خارج از رحم مادر دارد. این دستگاه یكی از شگفتی های دنیای پزشكی در زمینه حاملگی و نوزاد به حساب می آید.

***مه 2017
در این ماه محققان دانشگاه یوتا در آمریكا از یك سیستم جدید مته روباتیك رونمایی كردند كه سرعت جراحی را بالا می برد. با استفاده از این مته رباتیك می توان یك نوع عمل جراحی پیچیده جمجمه را در یك پنجم زمان عادی این عمل انجام داد بدین سان زمان لازم برای انجام این جراحی از دو ساعت به دو و نیم دقیقه كاسته می شود.
همچنین دانشجویی در دانشگاه آكسفورد موفق به ساخت نخستین شبكیه مصنوعی (چشم) با استفاده از بافت های بیولوژیكی شد.
محققان دانشگاه مینسوتا هم با استفاده از چاپ سه بعدی یك پوست بیونیك تولید كردند كه می تواند به ربات ها حس لامسه دهد. تولید این پوست امكان پرینت ابزارهای الكترونیكی بر پوست واقعی انسان را میسر می سازد.
همچنین محققان بیمارستان كودكان بوستون موفق شدند كه برای نخستین بار سلول های بنیادی خون انسان را در آزمایشگاه پرورش دهند.
در تازه ترین دستاورد، محققان دانشگاه هاروارد در مطالعه ای متوجه شدند كه مصرف شش تكه شكلات در هفته خطر مبتلا شدن بیماری بالقوه قلبی را تا حدود یك چهارم می كاهد.
محققان سویسی هم ویروس های مصنوعی ابداع كردند كه می توانند برای هدف قرار دادن سرطان مورد استفاده قرار گیرند.

***ژوئن 2017
در این ماه ستاره شناسان دانشگاه ایالتی اوهایو و واندربیلت، یك سیاره بسیار داغ كشف كردند بطوریكه دمای این سیاره با دمای اغلب ستاره ها برابری می كند. این سیاره كه KELT-9b نام دارد با دمای روز چهار هزار و 600 كلوین، داغ تر از اغلب ستاره هاست و تنها هزار و 200 كلوین (حدود دو هزار درجه فارنهایت) از خورشید ما سردتر است.
همچنین در این ماه محققان دانشگاه Vrije در آمستردام هفت ژن خطرساز را برای مبتلا شدن به بی خوابی كشف كردند.
محققان انجمن كاردیولوژی اروپا هم از ابداع واكسنی خبر دادند كه سطح كلسترول را در موش ها پایین می آورد. امید می رود كه این واكسن در برابر مبتلا شدن به بیماری قلبی و عروقی ایمنی تولید كند.
مطالعه محققان دانشگاه كرنل نشان دادند كه سطوح در حال افزایش آب دریاها 1. 4 میلیارد نفر را تا سال 2060 و دو میلیارد نفر را تا سال 2100 آواره می كند.

***ژوئیه 2017
در این ماه، محققان دانشگاه استنفورد مدركی در خصوص در حال وقوع بودن ششمین انقراض جمعی زمین منتشر نمودند.
محققان دانشگاه جورج واشنگتن هم از نسخه جدیدی از یك سلول خورشیدی رونمایی كردند كه بازده 44. 5 درصدی دارد.
از سوی دیگر محققان دانشگاه توكیو، یك مش (توری) نانو مقیاس با قابلیت تنفس ابداع كردند كه دارای یك حسگر الكترونیكی است و می توان آن را برای مدت یك هفته بدون تولید ناراحتی بر روی پوست قرار داد. این مش نانو مقیاس می تواند علائم سلامتی انسان را بطور مداوم در یك دوره طولانی كنترل كند.
همچنین در این ماه نخستین ویرایش ژن بر روی جنین های انسان در امریكا صورت گرفت.

***آگوست 2017
در این ماه، محققان 91 كوه آتشفشان در دو كیلومتری زیر صفحه یخی غرب قطب جنوب كشف كردند كه این منطقه را بزرگترین منطقه آتشفشانی روی زمین می سازد.
محققان انجمن شیمی آمریكا هم از یك 'باكتری سایبورگ' رونمایی كردند كه می تواند عمل فتوسنتز را بهتر از گیاهان انجام دهد.
همچنین محققان نحوه ساخت آنتن های فوق العاده فشرده را برای ارتباط بی سیم نشان دادند؛ این آنتن ها 100 برابر كوچكتر از اندازه فعلی آنها هستند.
از سوی دیگر ستاره شناسان تلسكوپ فضایی هابل نخستین علائم وجود احتمالی آب را در سیستم چند سیاره ای TRAPPIST-1 گزارش دادند. سیستم چند سیاره ای TRAPPIST-1 شامل هفت سیاره فراخورشیدی به اندازه زمین است كه در فاصله حدود 40 سال نوری از زمین قرار گرفته است.

***سپتامبر 2017
یك مطالعه كه در این ماه در مجله Nature انتشار یافته است نشان داده است كه یخچال های كوهی آسیا تا سال 2100 دستكم یك سوم توده خویش را بر اثر گرمایش زمین از دست می دهند.
همچنین در این ماه فضاپیمای كاسینی-هویگنس به ماموریت 20 ساله خود برای اكتشاف در سیاره زحل، حلقه ها و قمرهای این سیاره آخر داد. این فضاپیما مستقیم به اتمسفر زحل هدایت شد تا تجزیه شود.
از دیگر وقایع علمی این ماه می توان به این خبر اشاره نمود كه یك مرد 35 ساله كه مدت 15 سال در وضعیت نباتی به سر می برد بعد از یك عمل جراحی برای كاشت یك محرك عصب واگ (طولانی ترین عصب مغزی) در سینه وی، علائمی از هوشیاری نشان داد.
محققان دانشگاه های آكسفورد، مونستر و اكستر تراشه های فتونیك كامپیوتری ابداع كردند كه به جای برق از نور استفاده می نماید. این تراشه ها از نحوه عملكرد سیناپس های مغزی تقلید می كنند.

***اكتبر 2017
از خبرهای علمی این ماه می توان به اعطای جوایز نوبل اشاره كرد؛ بر این اساس جایزه نوبل پزشكی سال 2017 به جفری هال، مایكل رُسباش و مایكل یانگ، سه پژوهشگر آمریكایی به علت كشف مكانیزم های مولكولی كنترل كننده ریتم شبانه روزی بدن تعلق گرفت.
جایزه نوبل فیزیك 2017 به طور مشترك به راینر ویس، بری سی بریش و كیپ اس تورن به علت كشف امواج گرانشی اعطا شد.
جایزه نوبل شیمی۲۰۱۷ به طور مشترك به ژاك دوبُشه از سوییس، یواخیم فرانك از آمریكا و ریچارد هندرسون از انگلیس به علت توسعه میكروسكوپ الكترونی كرایو برای تعیین ساختار مولكول های زیستی در محلول با وضوح بالا تعلق گرفت.
همچنین در این ماه، مطالعه محققان موسسه علوم كارنگی نشان داد كه مزارع بادی در آتلانتیك شمالی انرژی كافی را برای رفع نیاز انسان ها به برق در فصل زمستان تامین می كند.

***نوامبر 2017
در این ماه محققان مركز پزشكی دانشگاه روچستر، چهار ژن KRAS، CDKN2A، SMAD4 و TP53 را شناسایی نمودند كه می توانند طول عمر بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده را نشان دهند.
محققان دانشگاه A&M تگزاس و آزمایشگاه ملی Los Alamos هم یك نوع ماده جدید كشف كردند كه احیانا نسبت به اثرات هلیوم در واكنش فیوژن هسته ای مقاوم تر از مواد فعلی است.
همچنین در این ماه محققان موفق شدند كه برای نخستین بار حلقه ای از پلاسما را در فضای باز تثبیت كنند.
از سوی دیگر در این ماه یك مطالعه به هدایت محققان دانشگاه نیو كاسل نشان داد كه حیات دریایی در بعضی از عمیق ترین قسمت های اقیانوس آرام - كه عمقی بیش از 11 كیلومتر (7 مایل) دارند- به مواد پلاستیكی آلوده شده است.
همچنین مطالعه ای توسط محققان دانشگاه ادینبورگ انجام شده است، نشان داده است كه حیات روی زمین احیانا از ذرات بیولوژیكی ناشی از جریان های گرد و غبار فضایی، نشات گرفته است.
همچنین در این ماه فضاپیمای ویجر 1، دورترین جرم انسان ساز كه از زمین به فضا پرتاب شده است، برای نخستین بار از سال 1980 موتورهای ردیاب خویش را روشن كرد تا طول عمر آن را به دو تا سه دیگر افزایش دهد.

***دسامبر 2017
در این ماه محققان دانشگاه ایلینویز از كشف حالت جدیدی از ماده به نام اكسیتونیوم خبر دادند.
همچنین محققان موسسه فناوری ماساچوست روشی برای صدمه پذیرتر كردن باكتری در برابر یك نوع آنتی بیوتیك به نام quinolones كشف كردند.
محققان دانشگاه كالج لندن هم در این ماه گزارش دادند كه برای نخستین بار موفق شده اند یك نقص ژنتیكی را كه عامل مبتلا شدن به بیماری هانتینگتون است، تصحیح كنند.
از سوی دیگر محققان دانشگاه واندربیلت هم ماده هایپرلنز جدیدی ابداع كردند كه امكان مشاهده جزئیاتی به كوچكی یك ویروس را بر سطح سلول های زنده میسر می سازد.
محققان دانشگاه كلمبیا هم موفق به ساخت گرافن مصنوعی در یك نانو ساختار نیمه رسانا شدند.
از دیگر خبرهای علمی این ماه می توان به استفاده از شكل جدید ژن درمانی برای درمان هموفیلی اشاره كرد؛ هموفیلی یك نقص ژنتیكی است كه به خونریزی مداوم منجر می گردد.
علمی**2038**
مترجم: درنا محمدیان*انتشار: محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
ttps: //telegram


1396/10/09
00:15:16
5.0 / 5
5355
تگهای خبر: بیمار , بیمارستان , بیماری , قلب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما