سابقه سیل خیزی تهران با ۱۱ رود دره مشرف به شهر

سابقه سیل خیزی تهران با ۱۱ رود دره مشرف به شهر به گزارش مطب نما، تهران با دارا بودن ۱۱ حوضه و رود دره ها در طول تاریخ خود سیلاب هایی را تجربه کرده است که از آن جمله میتوان به سیل ۱۳۳۴ در کن و سیل ۱۳۶۶ در میدان تجریش و همینطور سیل سال 94 در پاکدشت اشاره نمود که باعث تخریب شده اند.


دکتر علی بیت اللهی در گفتگو با ایسنا، رود دره ها و آبراه های ارتفاعات شمالی تهران را از شمال شرق تا شمال غرب دانست و اظهار داشت: هرکدام از این رود دره ها یک حوضه آبریز مجزا با توان تشکیل رواناب و سیلاب های قابل توجهی هستند. طول آبراه ­هایی که سطح حوضه های آبریز را پوشش می دهند، بیشتر از ۵۵۰ کیلومتر است.
وی "کن"، "وردیج"، "دربند و گلابدره"، "درکه"، "فرحزاد"، "دارآباد و تنگه یورد"، "گلو تنگه"، "دره حصارک"، "جمشیدیه"، "ولنجک" و "سوهانک" را از حوضه ها و رود دره های مشرف به شهر تهران نام برد و خاطرنشان کرد: بررسی سابقه سیل خیزی شهر تهران نشان می کند که سیل سال ۱۳۳۳ یکی از سیل های چند دهه گذشته تهران است که در رابطه با آن اطلاعات کمابیش قابل استنادی وجود دارد. محدود فرحزاد تهران در اثر این سیلاب با تخریب گسترده ای همراه بود و ارزیابی شده که در این رخداد حدود ۲۰۰۰ نفر کشته شدند. علاوه بر آن در سال ۱۳۳۴، محدود کن درگیر سیل شد که طبق بعضی از مستندات حدود بیشتر از ۴۰۰ هکتار زمین کشاورزی و باغ تخریب شده است.
بیت اللهی اظهار نمود: در سال ۱۳۶۶ میدان تجریش تهران، گلاب دره و دربند، سیل زیانباری را متحمل شد و طی آن تلفات جانی حدود ۳۰۰ نفر به دنبال داشته است. سیلاب در سالهای ۱۳۷۴، ۱۳۸۹ و ۱۳۹۱ هم با خسارت های جزئی و گاه با آب گرفتگی های گسترده در سطح شهر تهران به وقوع پیوسته است.
این محقق حوزه مخاطرات، سیل پاکدشت در ۲۸ شهریور ۱۳۹۴ را از دیگر سیل های اخیر در گستره اطراف تهران دانست و افزود: با نگاهی به سابقه رخداد سیلاب های مخرب و با عنایت به بارندگی های پیشبینی شده اواخر سال ۱۴۰۲ و اوایل ۱۴۰۳(پیش بینی ها و هشدارهای هواشناسی) و نظرات متخصصین هواشناسی و اقلیم، لازم است تا اقدامات پیشگیرانه ­ای در مورد خطرات ناشی از سیل در کلانشهر تهران انجام گیرد.
رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ضمن اشاره به ریسک سیل در تهران توضیح داد: مسیل وردیج، غربی ترین حوضه سیلابی تهران است و پل ­ها و دوربرگردان های اتوبان همت(خرازی)، بلوار سراوان، پل دانش، پل مترو تهران-کرج، پل های بزرگراه تهران-کرج، پل های بزرگراه لشکری و پل جاده قدیم کرج در راه سیلابی این حوضه قرار دارند.
وی ادامه داد: حوضه آبریز کن بزرگترین حوضه آبریز مشرف به تهران و با سابقه سیل خیزی مختلف است و سیلاب با دبی بالا را نسبت به سایر حوضه ها بوجود می آورد. مسیل این حوضه، امتداد رود کن است که تا دریاچه نمک قم امتداد داشته و از جانب غربی تهران گذر می کند. در این راه مهم ترین عارضه، سمت غربی باند فرودگاه مهرآباد و تاسیسات واقع در حاشیه غربی سایت فرودگاه واقع شده است.
بیت اللهی حوضه سیلابی فرحزادی با سابقه سیل های مخرب در شمال غرب تهران را یکی دیگر از مهم ترین مسیرهای با پتانسیل ایجاد رواناب های حجیم و پرقدرت توصیف کرد و خاطرنشان کرد: این حوضه بعد از گذر از دره های شمال به جنوب(مسیر پارک نهج البلاغه) به بخش شمالی فلکه صادقیه، خیابان سازمان آب و نقطه تقاطعی به اتوبان اشرفی اصفهانی می رسد.



1402/12/29
14:22:27
5.0 / 5
259
تگهای خبر: سایت , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما