مصرف روغن حیوانی و بروز بیماری های قلبی
مطب نما: تهران- عضو هیات علمی گروه تحقیقات سیاستگذاری غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور، اظهار داشت: مصرف بیش از اندازه روغن حیوانی به علت دارابودن اسیدهای چرب اشباع، برای سلامتی مضر است و احتمال مبتلا شدن به بیماری های قلبی عروقی را بالا می برد.
دكتر عزیزاله زرگران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، با اشاره به اینكه امروزه درصد زیادی از افراد جامعه ما رژیم غذایی مناسبی ندارند و مصرف غذاهای آماده (فست فودها) تهیه شده با روغن های ترانس و اشباع افزایش یافته است، تصریح كرد: برای اصلاح این رژیم غذایی و پیشگیری از بروز بیماری های قلبی باید مصرف اینگونه روغن ها به خصوص چربی حیوانی محدود شود.
وی تصریح كرد: كارشناسان تغذیه بر این اعتقاد هستند كه چربی حیوانی را باید كمتر مصرف كرد و یكی از سفارش های مهم سازمان بهداشت جهانی كاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع است.
عضو هیات علمی گروه تحقیقات سیاستگذاری غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور اظهار داشت: امروزه ارتباط مستقیم بین مصرف روغن اشباع با بیماری های قلبی و عروقی اثبات شده است به صورتی كه افزایش دریافت چربی اشباع برابر با افزایش احتمال مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی است.
زرگران اضافه كرد: هرچه اسیدهای چرب اشباع در رژیم غذایی كمتر باشد، غذا سالم تر است و مطالعات مختلف علمی هم این مورد را ثابت كرده است.
وی در مورد علت اینكه در گذشته مردم به رغم استفاده از روغن اشباع سالم تر بودند، اظهار داشت: سلامت، موضوعی یك عاملی نیست و متغیرهای بسیار متعددی در آن وجود دارد؛ در گذشته مردم سایر مولفه های سلامت مانند فعالیت بدنی را رعایت می كردند و كمتر دچار مشكل می شدند.
** چربی ها
چربی ها یكی از مهمترین موادغذایی هستند كه به مصرف سلول ها می رسند و انرژی تولید می كنند، علاوه بر این در ساخت تركیبات هورمونی و ساختمان غشا سلول ها سهم مهمی دارند، غذا را مطبوع می كنند و بعد از جذب زیرپوست جمع می شوند و انسان را از سرما محافظت می كنند و سبب لطافت پوست می شوند.
به طوری كلی چربی ها و روغن ها به دو گروه اصلی چربی های گیاهی و حیوانی و چربی های اشباع، غیراشباع و ترانس تقسیم می شوند.
** چربی حیوانی
چربی های حیوانی عموما به صورت جامد هستند و با مصرف آنها انرژی زیادی تولید می شود؛ امروزه با عنایت به عدم فعالیت های فیزیكی افراد و وجود تنش های عصبی، مصرف این چربی ها می تواند بیماری های قلبی و عروقی را به همراه داشته باشد.
چربی های حیوانی شامل دنبه، پیه، كره و روغن حیوانی یا روغن زرد و چربی موجود در سایر فرآورده های لبنی هستند. این چربی ها اشباع هستند و مصرف آنها در صورت نداشتن فعالیت فیزیكی مناسب، باعث اضافه وزن و مشكلات قلبی عروقی می گردد.
** چربی اشباع
چربی اشباع در دمای اتاق جامد است و به روغن جامد هم معروف است. این چربی ها اشباع شده اند به این مفهوم كه هر مولكول چربی با اتم هیدروژن پوشیده شده است. اگر چربی اشباع شده به مدت طولانی مصرف شود، سطح كلسترول خون را بالا می برد و خطراتی را متوجه سلامتی می كند.
** چربی غیراشباع
چربی های غیراشباع كه شامل چربی های تك اشباع نشده و چند اشباع نشده هستند، در دمای اتاق مایع هستند. آنها بیشتر از روغن های گیاهی حاصل می شوند و بعنوان چربی “خوب” طبقه بندی شده اند.
** چربی های ترانس
چربی های ترانس به صورت مصنوعی ساخته می شوند و طبیعی نیستند. چربی های ترانس در یك فرایند صنعتی تولید می شوند كه طی آن هیدروژن را به روغن های گیاهی مایع اضافه می كنند. این روغن ها همینطور بعنوان روغن های هیدروژنه هم شناخته می شوند.
مصرف چربی های ترانس سبب افزایش كلسترول LDL و كاهش كلسترول HDL در خون می گردد.
امروزه روغن های ترانس محبوبیت خاصی یافته اند چراكه این روغن ها ماندگاری طولانی دارند و طعم خوبی به غذا می دهند و شركت های تولیدكننده موادغذایی آنها را جهت استفاده آسان و ارزان تولید می كنند.
علمی ** 1201 **1834
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب