مروری بر بررسی های یك پژوهش؛

تغذیه ماهیان آكواریومی باید چگونه باشد؟

تغذیه ماهیان آكواریومی باید چگونه باشد؟ به گزارش مطب نما تجارت ماهیان زینتی در آبزی پروری بخشی سودآور به حساب می آید اما با این وجود تغذیه ماهیان آكواریومی كمتر مورد مطالعه گرفته است. در پژوهشی كه از جانب برخی محققان داخلی انجام شده، نكات تغذیه ای این دسته از ماهیان مورد بررسی قرار گرفته است.


به گزارش مطب نما به نقل از ایسنا، آگاهی از نیازهای غذایی ماهیان زینتی جهت دستیابی به عملکرد بهتر رشد و تولید امری ضروری می باشد. در سال های اخیر اطلاعات تغذیه ای در مورد برخی گونه های آکواریومی به دست آمده است. همینطور در بعضی از مواقع اطلاعات تغذیه ای این ماهیان از نتایج به دست آمده از ماهیان پرورشی قابل استخراج است. داشتن یک فرمول غذایی صحیح از نیازهای تکمیلی ماهیان آکواریومی سبب بهبود قابلیت هضم مواد مغذی، تأمین نیازهای متابولیک، کاهش هزنیه های نگهداری، آلودگی آب و در عین حال غذایی با فرمول کامل اهداف آبزی پروری پایدار را دنبال می کند.

تاکنون خوارک های مختلفی از قبیل پودر شیر، ورقه ها، ضایعات کشتارگاهی، غذاهای خشک و انواع غذاهای زنده شامل روتیفرها، ناپلی آرتمیا، موینا، دافنی، سریودافنی و جلبک ها به شکل گسترده در تغذیه ماهیان آکواریومی استفاده شده است که هر کدام ارزش غذایی و تولیدی خاص خویش را دارد.

با توجه به این که رنگ آمیزی گونه ماهی زینتی در تجارت این ماهیان حائز اهمیت می باشد، افزودن رنگدانه ها و کارتنوئیدها به جیره غذایی ماهیان آکواریومی سفارش می شود.

در مطالعه ای که از جانب محمد حسین خانجانی و ناظم اربابی (از گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه جیرفت) و مسلم شریفی نیا (از پژوهشکده میگوی کشور) انجام شده، اهمیت توجه به نیازهای غذایی ماهیان تزئینی با هدف بررسی نیازهای غذایی خاص برای بهبود تولید و در نتیجه پرورش اقتصادی تر ماهیان زینتی مورد توجه قرار گرفته است.

در این پژوهش با اشاره به انواع ماهیان زینتی تولید و تجارت ماهیان آکواریومی یک فعالیت سودآور در آبزی پروری دانسته شده و این گونه انواع شده استکه به رغم اهمیت اقتصادی تجارت ماهیان آکواریومی اطلاعات تغذیه ای این ماهیان ناچیز بوده است.

طبق آن چه در این مطالعه عنوان شده در میان ماهیان آکواریومی آبهای شیرین ماهی گوپی و طلایی و در ماهیان آکواریومی آب شور دلقک ماهی در مطالعات تغذیه ای بعنوان مرجع قرار می گیرند.

در شرایط طبیعی ماهیان می توانند میزان مصرف و نیاز غذایی خویش را تنظیم و حفظ کنند، تنظیم نیازهای غذایی و احتمال کمبودهای غذایی هنگامی مشاهده می شود که ماهی در شرایط پرورش مصنوعی قرار می گیرد. شاخصهای مختلفی وجود دارند که نیازهای غذایی را در ماهیان متمایز می کنند.

ماهیان مواد معدنی را به کمک آبشش های خود جذب می کند و بعضی از ماهیان به اسیدهای چربی غیر اشباع و ویتامین c در جیره نیاز دارند. نیازهای غذایی ماهیان آکواریومی نسب به ماهیان پرورشی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. یکی از مزایای ماهیان زینتی نسبت به ماهیان پرورشی آن است که به مقدار کمی از مواد غذایی نیاز دارند.

مقادیر پروتئین و اسیدهای آمینه، چربی و اسیدهای چرب ضروری، کربوهیدارت ها، مواد معدنی، ویتامین ها و افزودنی های خوارکی شامل رنگدانه ها، کاروتنوئیدها و غیره بایستی در جیره غذایی ماهیان آکواریومی به خوبی گنجانده شود تا منجر به بهبود عملکرد رشد و تولید گردد. مواد افزودنی خوارکی بعنوان مواد غیر مغذی یا اجزای غیر مغذی مواد تشکیل دهنده تعریف شده اند که در جیره غذایی از آنها به منظور تاثیرگذاری بر خواص فیزیکی یا شیمیایی رژیم غذایی یا تأثیر بر عملکرد آبزیان یا کیفیت محصولات حاصل از آنها استفاده می شود. کاروتنوئیدها همچون مواد افزودنی هستند که برای شکل گیری و بهبود رنگ پذیری در ماهیان زینتی ضروری هستند. برهمین اساس در مطالعه صورت گرفته اطلاعاتی در زمینه تغذیه ماهیان آکواریومی با تاکید بر نیازهای غذایی آنها صورت گرفته است.

در این پژوهش مواردی مانند پروتئین ها و اسیدهای آمینه، لیپیدها و اسیدهای چرب ضروری، کربوهیدارت ها، مواد معدنی، ویتامین و تأثیر هر یک از آنها در رشد و پرورش ماهیان زینتی به صورت مجزا مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین به اهمیت استفاده از غذاهای زنده بعنوان منبع غذایی مناسب برای تولید ماهیان زینتی اشاره شده است و در نهایت این گونه نتیجه گیری شده که «ساخت و فرموله سازی جیره غذایی که عملکرد رشد مناسب و تولید مثل بهینه را فراهم آورد و جیره هایی که حاوی رنگدانه های مناسب و کاروتنوئیدها برای تقویت رنگدانه پوست و گوشت هستند در نظر گرفته شود. باتوجه به اهمیت غذای زنده بعنوان منبع اسیدهای چرب پروتئین و ویتامین ها به منظور بهبود تولید غذای زنده و تأمین نیازهای غذایی انجام تحقیقات دراین زمینه بسیار سفارش می شود.»

نتایج این پژوهش در شماره دوم، سال هفتم نشریه آبزیان زینتی به چاپ رسیده است و علاقمندان برای دسترسی به جزئیات بیشتر آن می توانند به آدرسhttp: //ornamentalaquatics.ir/browse.php?a_code=A-10-145-3&sid=1&slc_lang=fa رجوع کنند.




1399/08/15
23:19:23
5.0 / 5
1825
تگهای خبر: پروتئین , تولید , رژیم غذایی , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما