مبارزه علیه كارخانجات تولید مقالات جعلی و علم ساختگی-۱۲،

دكتر رحیمیان: تعداد مقالات بی كیفیت در حال كاهش است

دكتر رحیمیان: تعداد مقالات بی كیفیت در حال كاهش است معاون پژوهشی دانشگاه تهران اظهار داشت: در سالهای قبل (حدود 8 تا 10سال پیش) دانشگاه ها کیفیت مقالات را خیلی مورد توجه قرار نمی دادند و بیشتر تعداد مقاله مورد توجه بود، اما حالا کیفیت مقالات مورد توجه قرار گرفته و تعداد مقالاتی که ارزش چندانی ندارند، رو به کاهش بوده و در چند سال آینده به ندرت با مقالات نامعتبر مواجه می شویم. البته نمی توان گفت کاملاً این نوع مقالات حذف می شود ولی مطمئناً کاهش چشم گیری خواهند داشت.



دکتر محمد رحیمیان در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به گزارش اخیر مجله نیچر درباب تقلب سازمان یافته در بعضی مقالات کشورهایی همچون چین، ایران و روسیه، اشاره کرد: این مقاله بیشتر به وضعیت کشور چین پرداخته و تنها در یک جا مطرح کرده که این مساله درباره ایران و روسیه نیز صدق می کند.

وی در پاسخ به سوالی درباب میزان تخلفات پژوهشی در ایران اظهار داشت: این تخلفات به میزان کمی وجود دارد. از سالهای قبل تعداد تخلفات بسیار کم شده و از پنج، شش سال پیش تا حالا کیفیت مقالات خیلی بهتر شده است. مخصوصاً دانشگاه هایی که دراین زمینه حساسیت دارند، مقالات سطح پایین را قبول نمی کنند و الان در دانشگاه های خوب و بزرگ به ندرت می توان تخلفی پیدا کرد.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران درباب تغییرات آمار تخلفات پژوهشی دانشگاه تهران اظهار داشت: در کل به این صورت است که در حال حرکت به سمت مقالات با کیفیت هستیم.

وی اضافه کرد: در سالهای قبل نه فقط دانشگاه تهران، بلکه در دانشگاه های بزرگ کشور درمقالات شاخص و برتر رشد داشته ایم. همین طور مقالات Q۱ دانشگاه تهران رشد داشته است.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران به اقداماتی که درباب کاهش تخلفات پژوهشی انجام شده، اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از این اقدامات تشکیل کارگروه های اخلاق در پژوهش در دانشگاه ها است که بر تحقیقات نظارت دارند و تخلفات را به هیئت های تخلفات گزارش می دهند. یکی دیگر قانون مقابله با تخلف بود که حدود سه سال پیش در مجلس تصویب گردید و در این مساله اثرات مثبت گذاشت. همین طور یکی دیگر از این موارد تأثیر گذار بر کاهش تخلفات پژوهشی این است که در هیئت های ممیزه به این مساله توجه زیادی می شود. اگر عضو هیئت علمی مقالات نامعتبر داشته باشد، به آسانی نمی تواند ارتقا پیدا کند. البته فهرست نشریات معتبر و نامعتبر نیز انتشار یافته و در دسترس اعضای هیأت علمی قرار گرفته است.

رحیمیان در مورد اقداماتی بیشتری که برای کاهش این تخلفات باید انجام گیرد، اظهار داشت: اقدام دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد، برگزاری کلاس ها، کارگاه ها و در اختیار قراردادن بروشورها و اطلاع رسانی بوسیله روش های مختلف و بطور کلی فرهنگ سازی است، تا دانشجویان و اعضای هیأت علمی نسبت به این مساله آگاهی بیشتری پیدا کنند. به نظر من آگاهی قسمتی از سایر اقدامات مهم تر است.

وی اشاره کرد: اقدامات در زمینه تدوین قوانین، مقررات، ضوابط، و تشکیل کمیسیون ها و کارگروه ها و... انجام شده و چیزی که هم اکنون باید بصورت مداوم و مستمر صورت بگیرد، برگزاری کارگاه های آموزشی است. باید برای افراد توضیح داده شود که در نوشتن مقالات، ارسال مقالات، انتخاب نشریات و.. به چه نکاتی باید توجه نمایند.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه اساتید هر رشته بهترین افراد برای تشخیص بهترین نشریات هستند، اشاره کرد: برخی دانشجویان جدید که با نشریات و مقالات آشنایی ندارند، بر اثر عدم آگاهی، ممکنست مرتکب خطا و اشتباه شوند.

رحیمیان با اشاره به اینکه «ما باید موضوع تخلفات پژوهشی را به دو نوع تقسیم بندی کنیم» تشریح کرد: گاهی فردی مقاله ای تهیه می کند و در یک نشریه نامعتبر آنرا چاپ می کند. این کاری است که برای خودش و دانشگاه و گروهی که کار می کند، امتیاز منفی دارد. این فرد در زمان ارتقا به سبب این تخلف، با مشکل مواجه می شود. اما ممکنست فردی یک تخلف بزرگ انجام دهد. مثلا از داده های یک مقاله یا یک کتاب، بدون ذکر مرجع استفاده نماید. این مقاله حتی اگر در مجله خوبی هم منتشر شود، تخلف است. این موارد به هیئت های رسیدگی به تخلفات ارجاع داده می شود و مجازات می شود.

وی در پاسخ به سوالی درباب نحوه نظارت ها و کشف تخلفات اظهار داشت: تا حد خیلی زیادی موارد تخلف، پیدا می شوند و کسی نمی تواند و نباید اطمینان داشته باشد که تخلف او از دید دیگران مخفی بماند. البته ممکنست در دانشگاه های دیگر نظارتی که در دانشگاه های بزرگ است، وجود نداشته باشد.

رحیمیان در آخر اشاره کرد: اعضای هیأت علمی و دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه های بزرگ عموماً، این قابلیت را دارند که به تنهایی یا با همکاری سایر همکاران، وظایف خودرا به خوبی انجام دهند.




1400/02/22
10:03:28
5.0 / 5
1226
تگهای خبر: آموزش , قلب , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۳
مطب نما
matabnama.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مطب نما محفوظ است

مطب نما

نزدیکترین مطب به شما